01
Apr
2009
Pimenta racemosa (Mill.) J.W.Moore
Farmacia Verde | Arbori si arbusti | Magnoliopsida

Denumire stiintifica – Pimenta racemosa (Mill.) J.W.Moore

Sinonime – Amomus acris, Caryophyllus racemosus, Pimenta acris, Myrtus pimenta.

Denumiri populare – west Indian, bay leaf, bay rum tree, bay-berry, bois d’Inde.

Distributie si Habitat – originar din Puerto Rico, creste pana la 750 m altitudine.

Descriere – arbust sau arbore mic, 7.5-15 m inaltime; ritidom subtire, solzos, produce un trunchi solzos. Frunze cu miros puternic de rom, obovate pana la eliptice, 3-15 x 1.2-7.5 cm, acute pana la ingust rotunde la varf, coriacee. Flori albe, pentamere, mici, in panicule de 1.2-7.5 lungime. Infloreste in aprilie-august. Fructe subgloboase, 6-12 mm diametru, contine 1-4 seminte. 2n = 22

Rata de crestere

Tolerante – nu tolereaza inghetul.

Cerinte – prefera precipitatii 2500 mm anual, creste bine la temperaturi la 15-35 ˚C. Trebuie aplicati fertilizanti; 250 g de 10-10-10 NPK.

Management

Propagare – prin seminte. Semintele se iau din fructe, se spala si plantati in 2 zile. Germinarea are loc in 2-6 saptamani. Plantele se transplanteaza in camp deschis dupa 18-24 ani. Dupa plantare, se protejeaza de soarele direct pana ce rasadul este stabilizat. Distanta intre plante este determinata de topografia terenului; la campie 2-5 m x 5-10 m.

Boli si Daunatori – Puccinia psidii, acopera frunzele tinere, lujeri si inflorescentele cu o masa de spor galben deshis. Ceratocystis fimbriata afecteaza arbori batrani. Oeceticus abboti.

Parteneri de gradina

Cultivaruri

Proprietati si Utilizari – uleiul de Pimenta racemosa; este foarte lichid, galbui, are un parfum asemanator cu cel al garofitelor.

Frunzele si lujeri de Pimenta racemosa prin distilare produce ulei pentru baie.

Uleiul esential extras din frunze este folosit pentru bai impotriva reumatismului; este folosit si in producerea sampoanelor, lotiunilor pentru par, pentru stimularea cresteri; are actiuni calmante si relaxante, intareste sistemul nervos, stimuleaza circulatia, apetitul, ajuta stomacul, si are un efect antispetic in raceli.

Uleiul este folosit in parfumerie, pentru produsele cosmetice, lotiuni de par, aftershave.

Fructele sunt consumate de catre pasari, care sunt agenti principali in dispersarea semintelor.

Curiozitati
Bibliografie

Henry A. Liogier – Descriptive Flora of Puerto Rico and Adjacent Islands – La Editorial Universidad de Puerto Rico, 1994

Johannes Seidemann – World Spice Plants – Springer, 2005

Peter Hanelt, Institute of Plant Genetics and Crop Plant research – Mansfeld’s Encyclopedia of Agricultural and Horticultural Crops – Springer, 2001

Vezi si
Sus
Farmacia Verde
Bellis perennis L. - banutei

Erbacee perena, prostrata, pubescenta, 12-20 cm inaltime. Rizom scurt, radacini fibroase. Frunze dispuse in rozeta bazala, suprafata acoperita cu peri glandulari; limb spatulat, margine crenata; nervura mediana evidenta; petiol aripat. Inflorescente solitare, 1.5-3 cm diametru; involucru 3-8 mm inaltime, bractee ovate sau ovale

 
Fraxinus ornus - mojdrean

Fraxinus ornus - originar din Europa de Sud, Asia Mica, creste in paduri, tufarisuri, coaste insorite, in regiunea de campie si de dealuri mai ales pe soluri calcaroase, uneori pietroase.

 
Acalypha indica L.

Originara din China, India, Taiwan, Africa tropicala si centrul Americi. Creste in locuri umbrite de-a lungul raurilor, pe soluri nisipoase, pana la 1000 m altitudine.

 
Geranium robertianum L. - inchegatoare, napraznic

Erbacee anuala; tulpina ramificata, rosietica, 30-40 cm. Radacina fibroasa. Funze verzi, 6 cm lungime, opuse; limb palmat-sectat. Tulpina si frunzele sunt acoperite cu peri foarte fini. Flori roz-deschis, 1,5 cm diametru, grupate cate 2-4 la axila frunzelor; caliciu cu 5 sepale, paros; 5 petale rotunde, fiecare petala prezinta trei dungi albe

 
Paliurus spina-christi Miller

Paliurus spina-christi specie originara din sud-estul Europei, in zone de deal, pe terenuri revene si argiloase. 

 
Arbori si arbusti
Acer platanoides - paltin de camp

Acer platanoides - folosita ca specie ornamentala in parcuri si gradini, dar si in aliniamente stradale.

In Statele Unite a fost introdus in jurul anilor 1700, in estul Pensilveniei. A fost introdus ca specie ornamentala, in aliniamente stradale; in multe zone cultura a scapat de sub control si a devenit specie invaziva.

 
Hebe x franciscana

Hebe x franciscana - arbust sempervirescent, pana la 1.5 m inaltime. 

Veronica x franciscana este un hibrid intre Hebe speciosa din Noua Zeelanda si Hebe elliptica.

 
Fagus sylvatica

Spontan in Europa, Balcani, Crimea. Creste la o altitudine cuprinsa între 300 – 1200 m. In afara arealului sau continuu, fagul se mai întalneste numai sporadic sub forma de palcuri ori ca exemplare izolate.

 
Gardenia jasminoides - gardenie

Arbust sau arbore mic, creste 1-15 m inaltime. Frunze lucioase, sempervirescente, opuse, coriacee, ovale sau eliptice, de culoare verde inchis, 7-10 cm lungime. Flori mari solitare, duble sau semiduble, albe, de 5-12 cm diametru. Infloresc din mai pana in septembrie.

 
Thunbergia alata - Suzana cu ochi negri

Thunbergia alata - specie originara din Africa tropicala, dar des intalnita ca planta ornamentala.

 
Magnoliopsida
Capparis spinosa L. - caperi

Subarbust, cu radacina lemnoasa si tulpini lignificate la baza, erecte in portiunile bazale. Frunze alterne; doua stipele transformate in spini, persistenti sau caduci; petiol scurt, limb oval sau subrotund, margine intreaga; carnoase, culoare verde-glauc. Flori solitare, peduncul lung la axila frunzelor superioare; caliciu din 4 sepale verzi; corola din 4 petale albe; stamine numeroase de culoare rosu-violet.

 
Vicia hirsuta

Vicia hirsuta - originara din Europa, creste pe langa locuri cultivate si necultivate, pe langa drumuri, prin fanete si paduri.

 
Malva sylvestris

Malva sylvestris - originara din Europa, Asia, America, Africa de S si Australia, creste in locuri ruderale, pe campuri, pe langa drumuri si garduri.

 
Catharanthus roseus

Catharanthus roseus - specie perena erbacee sau subarbust, originar din Madagascar, creste pe nisipuri, in paduri.

 
Lathyrus pratensis

Lathyrus pratensis - frecventa prin fanete, tufarisuri, rarituri de padure, prin locuri umede, de la campie pana la 2000 m altitudine, creste in asociatie cu Arrhenatherum elatius, Dactylis glomerata, Poa pratensis, Avena pubescens, Rumex acetosa, Trifolium repens, Heracleum sphondylium, Bellis perennis.

 
   Adauga la iGoogle
Ultimele articole
Zi de primavara

Zi de primavara la inceput de februarie. 

 
Gradina de trandafiri sezonul 1

Vara cu tendinte de toamna, dar trandafirii o duc bine in gradina. din mai si pana acum infloresc fara oprire.

 
Gradina de trandafiri

In coltul dedicat trandafirilor incepe sa fie tot mai multa culoare, mai sunt doi trandafiri care inca nu au inflorit, dar o vor face in curand pentru ca sunt plini de boboci. 

 
Noapte de vara

Sper ca fiecare dintre noi, in fiecare zi, sa aibe un moment pentru a-si privii copii in ochi si a vedea miracolul vietii, un moment pentru a mirosii iarba si florile, pentru a saluta stelele si pe cei plecati la cer...

 
Rozarium

Rozarium…sau cel putin asa vreau sa imi numesc coltul de liniste care in sfarsit se contureaza si in gradina, nu doar in imaginatia mea.

 

Categorii

Link-uri